• Domov / Na obisku bodoči tehniki steklarstva

Na obisku bodoči tehniki steklarstva

10. 6. 2021

Iz Šolskega centra Rogaška Slatina je 8. 6. 2021 pet dijakov 1. letnika programa tehnik steklarstva skupaj s spremljevalko Zinko Kobula Kamenšek obiskalo naše podjetje.

V uvodni predstavitvi jim je direktor Borut Šiško predstavil razvoj podjetja od ustanovitve leta 1965 do danes. Poudaril je, da je oče s steklarstvom začel tako, da je odrezal šipo in jo vgradil, danes pa s sodobno tehnologijo nudijo različne obdelave stekla za opremo stanovanj, hotelov, pisarn, muzejev, velikih potniških ladij …

Ogled proizvodnje so začeli v novem poslovnem objektu, ki je bil zgrajen leta 2018. Pridružil se jim je vodja proizvodnje Gregor Šiško in predstavil vse stopnje proizvodnje – od skladiščenja, do razreza stekla, različnih CNC-obdelav stekla, sitotisk, barvanje, kaljenje, UV-lepljenje in peskanje.

S posebnim zanimanjem so dijaki spremljali tiste postopke obdelave, ki so se odvijali pred njihovimi očmi. Pri sitotisku so videli sito in končni izdelek, pri kaljenju steklo v vročem postopku kaljenja in pri hlajenju, eden od dijakov pa je sam izvedel test razbitja kaljenega stekla, ki ga v podjetju izvajajo enkrat tedensko. Navdušilo jih je tudi UV-lepljenje vitrin, saj so občudovali brezhibne spoje brušenih stekel pod kotom 45⁰.

Ogled so zaključili na razstavnem prostoru s končnimi izdelki in vzorci za arhitekte. Prevzelo jih je lepljeno steklo z vmesnim tekstilom, posebno ogledalo z led osvetlitvijo, ki so ga v podjetju razvili za Hyatt hotel v Indiji in model steklenih stopnic, ki so jih dijaki poimenovali kar Most vzdihljajev.

Po končanem ogledu so goste peljali v bližnji lokal na pico, jim podarili zbornik, ki je izšel ob 50-letnici podjetja, sliko s taljenimi tulipani (slikarke Lorene Ignaz) in nekaj promocijskih izdelkov (steklena stojala za svinčnike, obeske, …), v dar pa dobili tri publikacije njihove šole.

Mladi so ves čas z zanimanjem spremljali predstavitev podjetja, ena od dijakinj je celo dejala, da je to najlepše, kar je kdaj koli videla na ogledih. Take dijake bi z veseljem sprejeli na prakso.

Vas zanima več? Povprašajte nas!

Nedavne objave