Pohodna stekla

S pohodnimi stekli dosežemo večjo eleganco in odprtost prostora, k čemur stremi sodobna arhitektura. Tako lahko nadomestimo talne obloge, primerno pa je tudi za izvedbo stopnic. Pohodna steklo se v javnih prostorih največkrat pojavi na mostovih, kjer lahko s pomočjo stekla vidimo vodo, na balkonih ter na terasah kjer se velikokrat uporabljajo tudi talne luči. V notranjih prostorih, se pohodno steklo najpogosteje uporabi za viseče hodnike ali stopnišča.

Za javne prostore je primerno troslojno pohodno steklo, medtem ko je za individualne zgradbe lahko tudi dvoslojno, saj je dodana teža (število uporabnikov) v tem primeru manjša. Zgornji sloj je iz kaljenega stekla.

 

Izvedba pohodnih stekel

Pohodna stekla so izvedena z  varnostnim lepljenim steklom različnih debelin in slojev glede na velikost površine in predvidene obremenitve. Za zagotavljanje dodatne varnosti lahko dodamo  protizdrsni potisk zgornjega sloja stekla. Za zgornje steklo lahko izberemo Madras pohodna stekla s protizdrsnim reliefom  (www.madrasglass.co.uk/catalogo-tipologia-antiscivolo).

Nosilno plast sestavljata dve enako debeli stekli, v primeru večjih površin pa tudi tri ali štiri. Skupna debelina je odvisna od velikosti odprtine, pričakovane obremenitve, načina vgradnje. Na podlagi tega se izdela statični izračun. Površina ni odporna na razenje. Če uporabimo steklo s posebnim »antiscratch« nanosom, je odpornost na razenje večja. V tem primeru je površina rahlo mat, podobna satiniranemu steklu. Več: www.madrasglass.co.uk/ecosat_screen_anti_scratch_and_anti_stains_satinated_glass.

Galerija

Vas zanima več? Povprašajte nas!